Kako boje utječu na razvoj Vašeg djeteta

Kako boje utječu na razvoj Vašeg djeteta

Moj posao je izrada i kreiranje posteljne, ogradica, te raznih dekoracija za dječje sobe. Unatrag nekoliko godina šarene, vesele dječje motive zamijenili su geometrijski  motivi.

Roditelji su počeli izbjegavati boje koje su jedan od sveprisutnih atributa svijeta koji nas okružuje.

Za bebe i malu djecu važna početna točka koju će koristiti za učenje u svim područjima života je boja. Stoga kad je riječ o dizajniranju dječjih prostora, boja je jedan od najvažnijih elemenata za odabir.

Boja nije bitna samo za estetiku prostora, već prema potvrđenom istraživanju o utjecaju boja na ljudsku psihu ona utječe na raspoloženje, emocionalnu razinu, učenje, ponašanje i općenito na produktivnost.

Kad djeca znaju prepoznavati boje, te ih koristiti prilikom opisa predmeta razvijamo njihovu sposobnost učinkovitijeg komuniciranja. Naučite li svoje dijete o bojama, nijansama, tonovima potaknuti ćete njihovo kreativno izražavanje u svim aspektima života.

Osim kreativnog izražavanja, djeca će naučiti koristiti boju i kao vizualni znak raspoznavanja, npr. crvenu boju će povezati s opasnosti, vruće.

Kad smo u svoju ponudu uvrstili prvu crno-bijelu ogradicu bilo je raznih upita zašto ta kombinacija?

Da li je to u redu za dječju sobu? Stoga sam Vam odlučila malo o tome pisati.

                                                                    Foto Darino baby

Odabirom pravih kombinacija boja u dječjim interijerima stvoriti ćete osim lijepog prostora i interijer koji će biti poticajan za razvoj vašeg djeteta.

Pa krenimo!

Novorođenče, od rođenja do trećeg mjeseca

Znanstvena istraživanja  Smith-Kettlewell Eye Research Institutea u San Franciscu pokazala su kako novorođenče u prvih nekoliko mjeseci života vidi samo u nijansama crna, bijela i siva.
Upotrebom kontrasta crne  i bijele boje šaljemo najsnažnije vizualne signale djetetovom mozgu, te na taj način potičemo rast mozga i brži vizualni razvoj.

Iz tog razloga, jednobojna shema boja ispunjena kontrastnim uzorcima i oblicima daje novorođenčad s najboljim oblikom vizualne stimulacije.

Znači kombinacija jastučića iz naše ponude u prvih nekoliko mjeseci bebinog života stvarate vizualno stimulirajuće okruženje koje potiče razinu pozornosti i znatiželje vaše bebe, a istodobno  poboljšava pamćenje i razvoj živčanog sustava.

                                                                                  Foto Darino baby

Predivan efekt možete postići i bojanjem zidova u sivo-bijeloj nijansi. Dekoriranjem istih nekom tapetom u navedenim bojama.

Unutar dekoracije zida i tepiha možete upotrijebiti u boju koju ćete kasnije prenijeti u elemente posteljine, zaštitnih jastučića, mobila, zavjesa…

                       

                                                                    Foto  frankie_and_co_designs

Beba od trećeg  do šestog  mjeseca 

Vaša beba raste i vrijeme je u njezin krevetić uključiti i neku drugu boju što će doprinijeti razvoju.

Stručnjaci kažu da većina beba od 3 mjeseca može vidjeti boje, ali za bolju stimulaciju mozga naglasak stavljaju na svijetle primarne boje

Znači možete u interijer uključiti bilo koju boju koja će se odlično uklopiti u postojeći dekor.
Ona se može dodati kroz neku lampu u boji, dodatni jastučić, košaru za igračke, dekor za zid.

  

Kako je beba u ovoj dobi većinom u ležećem položaju njezin pogled je usmjeren prema stropu tako da je za one roditelje koji žele u potpunosti prilagoditi prostor svojem mališanu odličan izbor postavljanje naljepnica na strop koje se kasnije lako uklone. 

Izvrsna boja za kognitivnu i vizualnu stimulaciju bi bile žuto bijele pruge. 

                                                                

                                                    Foto izvor: web stranica tvrtke Brooklyn Home Company

Bebe od šestog mjeseca  do godine dana
U starosti 6 do 8 mjeseci bebino prepoznavanje boja je dobro razvijeno, te je taj period odlično vrijeme uvođenje boja u dječju sobu.

Nema potrebe mijenjati kompletan dizajn,  jer se postavljanjem fotografija, polica u boji, igračaka, slikovnica dolazi do funkcionalnih ukrasa u bojama.

Kad krenete s planiranjem uređenja dječje sobe bitno je pronaći kombinaciju boja koje će doprinijeti ravnoteži stimulacije i opuštanja kako  bi se stvorio miran prostor za spavanje.

Kad se odlučite za neku boju potrudite se da se ona proteže kroz zidove, jastučiće, tepihe. Možete se igrati s nijansama i tonovima odabrane boje.

 

Foto by The Styling Edge

Dob 1 do 2 godine

Vaša beba postaje malo znatiželjno dijete, te počinje i govoriti. U dobi oko 18 mjeseci dijete počinje razlikovati i boje.

Za bebe i malu djecu ovog doba, volim predstaviti još nekoliko boja za poticanje kognitivnog razvoja.  Vrijeme je u interijer uvesti jednostavne dekorativne predmete putem kojih ćete sa svojim malim radoznalcem učiti boje. Neka to budu raznobojni jastučići, igračke uglavnom cilj je stvoriti zabavan, živahan i razvojno prikladan prostor.

                                                              

Foto http://fourcheekymonkeys.com

Uzrast tri do četiri godine  

Vaš mališan počinje prepoznavati osnovne boje.

Jednostavnim postavljanjem tih boja u njegovoj sobici pomoći  će vježbanju i usvajanju prepoznavanja osnovnih boja

                 

                                                                 Foto http://fourcheekymonkeys.com

Svi komentari

Ostavite odgovor